Het leven van de applicatiebeheerder van @GBI6

Rotsterhaule (FRL), 25 september 2015

“Volgende week startten we de jaarlijkse *** inspectie, zet jij het even in de computer, dan kunnen we los”.

Dit is vaak de vraag die ik krijg als applicatiebeheerder van @GBI6. Herkenbaar? Doorgaans kijken vakmensen van Groen, Wegen of Water vreemd op als je vraagt wat er dan allemaal beoordeeld moet worden bij zo’n VTA of Weginspectie, of iets dergelijks. “Nou gewoon………VTA-inspectie.”

‘Gewoon’ bestaat niet. De vakmensen zouden de criteria moeten aangeven, maar vaak lijkt het of ze geen idee hebben van ‘hun’ gegevens of datamodel en wat er nodig is aan voorbereiding voordat je het veld in kan. “Dat moet toch met één druk op de knop kunnen”. Ja dat is waar, maar als je het systeem niet verteld wat het moet doen als je op die knop drukt, dan gaat het echt niet werken.

Is dat erg? Op zich niet. Hier schuilt voor mij een enorme uitdaging. Je verdiept je vaak nog meer dan de vak-afdeling zelf in de krochten van wet- en regelgeving, standaarden, normen, etc. Als een datamanager zoek je naar de beschikbare datamodellen of voegt desnoods klantwaarden of hulptabellen toe die de inspectiewerkzaamheden in het veld of de mutatiewerkzaamheden op kantoor zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk maken.

Eigenlijk zou de organisatie net zo moeten werken als de database van @GBI6 zelf. Eenduidig, geen dubbele registratie, etc. Maar de praktijk is anders. Uitgangspunten en doelen fluctueren. Ze worden vaak onvoldoende benoemd of niet op elkaar afgestemd. Als je zo met een database omgaat, slaat alles op tilt en werkt het niet. Voor de datamanager of applicatiebeheerder is het de uitdaging om de fluctuerende praktijk op de werkvloer zo consistent mogelijk af te stemmen de database met beheerdata.

Ja, applicatiebeheer voor @GBI, wat stelt het eigenlijk voor? Ik vind het de mooiste job die maar kunt bedenken, maar het is intensief. Duwen en trekken aan alle kanten om mensen toch mee te krijgen om met hun gegevens / informatie op een bepaalde, mogelijk integrale manier, te werken. Gelukkig groeit dat besef. Uiteindelijk zien de gebruikers toch de voordelen van een beheersysteem als GBI6 , maar bovenal de winst van goed databeheer. Er rollen zo langzamerhand mooie producten uit het GBI.

Is GBI dan heilig? Nee, dat geloof ik niet. Het is een middel om je data goed te kunnen managen en zo goede keuze’s te kunnen maken. Er zijn er wel meer die dat kunnen maar het grote voordeel van GBI6 is wel de mogelijkheid die de interne, open database van GBI6 je organisatie biedt om, weliswaar met andere tools zoals FME en SQL, eigen consistentiecontroles te kunnen uitvoeren, data te kunnen verrijken, te ontsluiten (internet) en te combineren. Wat mij betreft een must wanneer je niet te veel afhankelijk wilt zijn van de leverancier.

Beheerinformatie en beheersystemen. Het blijft een interessant thema binnen gemeenteland. Binnenkort, op http://www.openbareruimte.nl/nl/home hoop ik weer veel gebruikers en leveranciers te mogen ontmoeten om visies en ervaringen uit te wisselen. Interesse, of zin in een babbeltje? Bel me: 0622040316. Dan spreken we daar af.

Jacob Bijker