Projectkaartje

Beheerbewust beheerinformatie beheren

Een beheersysteem is geweldig

Eén systeem om voor alle disciplines van de openbare ruimte de data op orde te houden, inspecties uit te kunnen uitvoeren, planningen te maken en begrotingsgegevens op te hoesten.

Zonder beheersysteem

Veel gemeenten werken echter (nog) niet met een integraal Beheersysteem. Daar is niets mis mee. Je moet doen wat bij je past. Veel beheerders denken dat het werken met een beheersysteem veel vrijheid kost in de wijze waarop zij nu hun beheergegevens bewaren. Daar is best iets van te zeggen. Een integraal Beheer systeem vraagt om integraal werken wat niet op alle gebieden een voordeel is.

Data op orde

Toch wil een beheerder zijn of haar Beheerinformatie wel op orde hebben. Immers op elk willekeurig moment moet het toegankelijk zijn om beslissingen te kunnen nemen.

GIS makes the difference

Een goede manier om dat te waarborgen is het gebruik van geografische informatie. Dat kan ook zonder beheersysteem. Er zijn namelijk veel opensource oplossingen beschikbaar om de Beheergegevens vast te leggen. Dit kan kostentechnisch zeer interessant zijn. Mocht de gemeente op termijn toch nog overgaan op en beheer systeem voor de Openbare Ruimte, dan mag je ervan uitgaan dat de beheergegevens alvast voor 90% op orde heeft. Ieder beheersysteem is namelijk gebaseerd op geografische informatie.

Projectkaartje

Projectkaartje

Zonder beheersysteem

Van enkele gemeenten is het informatiebeleid hier zelfs op gericht. Ze houden zelf de beheerdata op orde en laten het toepassen van inspecties, beoordelingen en planningen over aan de markt. Zoals gezegd, je moet doen wat bij je past.

Beheerbewuste keuze

Ook de afgelopen week heb ik kaartmateriaal gemaakt voor de gemeente zonder beheersysteem. Naast de traditionele revisietekeningen wordt er ook een geografisch projectbestand geleverd die zonder al teveel moeite kan worden gebruikt voor de gisviewer of voor integrale project kaarten en CAD tekeningen. Op deze wijze houd je de Beheerdata op orde conform de hedendaagse werkwijze zonder afhankelijk zijn van een beheersysteem. Ik noem het maar ‘beheerbewust beheerinformatie beheren’.

Meer weten?

Wil je meer weten over Beheer databeheer kaarten geografische informatie of het verwerken van revisiegegeven, ga dan naar het contactformulier.