FOSS4G

FOSS4G-NA

Bezoek symposium FOSS4G-NA

In mei 2018 ga ik naar Amerika, naar Saint Louis om precies te zijn. Daar wordt het “FOSS4G -North America” symposium georganiseerd op het gebied van geo_informatie. Op dit symposium staat de software voor GEO centraal. Free and Open Source Software voor Geografische toepassingen om precies te zijn. 

 

FOSS4G

FOSS4G

GIS is sterk in ontwikkeling

De ontwikkelingen rondom Open Source is enorm. Wereldwijd wordt eraan ontwikkelt. Waarom? Een heel groot deel van de ontwikkelaars doet dit vanuit hun strijd tegen de machthebbers. Deze mensen zien dit als een ideaal en dat beperkt zich dan vaak ook niet tot de software waaraan ze een bijdrage leveren. Free betekent hier dan ook niet per definitie ‘gratis’ maar ‘vrijheid’ – gebruik zonder tegenprestatie – om niet. Het voelt goed om ermee te werken. De toepassingen en mogelijkheden zijn zeker niet minder dan de ‘closed source’, de betaalde tegenhangers vol restricties.

Het feit dat er juist ook rondom de geo-informatie zo’n sterke ontwikkeling is rondom software komt omdat de markt snakt naar oplossingen. De markt steekt dan ook grote sommen geld in de ontwikkeling. Een bron van inkomsten voor gerenommeerde universiteiten over de hele wereld die mee ontwikkelen aan deze Open Source Software voor geo-informatie.

Niemand kan zich het alleenrecht toe-eigenen want de software is beschikbaar onder de zogenaamde GNU General Public License. De broncode is vrij beschikbaar, je kunt door ontwikkelen. Ook dat gebeurt op grote schaal met ongekende mogelijkheden.

Blijven leren

Zeker weet ik, ‘het houdt niet op, het gaat maar door’. Ik wil het weten. Ik wil ervan leren. Ik hoop met het bezoek aan dit symposium veel op te kunnen steken over ontsluitings-, communicatie- en presentatiemogelijkheden met GIS via internet. Wat zijn de trends, wat de tools, waar gaat het naar toe? Verder ben ik nieuwsgierig naar hydraulische toepassingen, waterberging, systemrouting, et cetera.  Mogelijk kan ik u hierdoor in toekomst nog beter bedienen met innovatieve oplossingen.